Catedrala in cinstea eroilor neamului, in satul Letcani. Manifestari deosebite la cimitirul eroilor din comuna (GALERIE FOTO/VIDEO)

Lacasul de cult ce va fi ridicat in special din fondurile administratiei locale din Letcani are hramul Inaltarea Domnului• Ieri, a fost oficiata o slujba religioasa chiar la temelia bisericii • Oficialitatile judetului au depus coroane de flori la Cimitirul Eroilor din Letcani

Nu exista un loc mai potrivit in judetul Iasi decat cel gasit in comuna Letcani, pentru a construi o biserica in cinstea eroilor neamului. Asta deoarece in comuna Letcani se afla unul dintre cele mai mari cimitire din zona, in care sunt ingropati eroi cazuti in cel de-al doilea Razboi Mondial. Acestea sunt argumentele pe care primarul comunei Letcani, Stelian Turcu, le-a prezentat Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, cea care a aprobat proiectul construirii bisericii cu hramul Inaltarea Domnului. De altfel, ieri, cand crestinii ortodocsi au sarbatorit Inaltarea Domnului, a fost oficiata o slujba religioasa la temelia noului lacas de cult.

„Biserica o vom construi in cea mai mare parte cu fonduri de la bugetul local si cu ajutorul sponsorilor, societati comerciale care activeaza pe raza comunei. Avand in vedere dimensiunile, putem spune ca vom ridica o catedrala. Are 39 de metri inaltime, numai pentru turnarea fundatiei vom cheltui 12 miliarde lei vechi. Este un proiect inedit, lacasul de cult este proiectat sa reziste si la un cutremur de peste 9 grade pe scara Richter. Prin urmare, comuna Letcani va deveni un centru spiritual pentru locuitorii comunelor din jur. Si nu ne oprim aici, avand in vedere ca la Letcani se va ridica si un parc agroindustrial. Comuna noastra va deveni si un centru economic si administrativ pentru comunele din jur”, a declarat Stelian Turcu, primarul comunei Letcani.
In Cimitirul Eroilor din comuna sunt ingropati 1134 de soldati romani cazuti in cel de-al doilea Razboi Mondial. De altfel, ieri, odata cu depunerea coroanelor de flori de catre oficialitatile judetului, a fost sfintita si o placa comemorativa amplasata de Primaria Letcani chiar la intarea in Cimitirul Eroilor.

Evenimentele nu ar fi avut solemnitatea necesara fara participarea zecilor de soldati de la unitatile militare iesene. Fanfara militara si Garda de Onoare au intrat in dispozitiv la Letcani, pentru desfasurarea festivitatilor. Printre oficialitatile care au participat, se numara prefectul Romeo Olteanu, presedintele Cristian Adomnitei, vicepresedintele Consiliului Judetean, Victorel Lupu, viceprimarul Marius Danga, deputatii USL Mugur Cozmanciuc, Costel Alexe, Vasile Mocanu, Anton Dobos si comandantii Inspectoratului de Politie al judetului.

sursa text: bzi.ro

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *