Sfinţirea temeliei bisericii noi din satul Letcani (GALERIE FOTO/VIDEO)

Sâmbătă, 17 august 2013, IPS Părinte Mitropolit Teofan a poposit în localitatea Leţcani a Protopopiatului Iaşi 3, unde a săvârşit slujba de sfinţire a locului unde se va construi viitoarea biserică cu hramul „Înălţarea Domnului“.
La emoţionantul moment al slujbei de sfinţire, alături de IPS Părinte Mitropolit Teofan şi de pr. paroh Gabriel Bortaş Iliuţă, a fost prezent şi un numeros sobor de slujitori, preoţi şi diaconi, din care a făcut parte şi pr. Mihail Roşu, protopopul Protoieriei Iaşi 3. Au participat, de asemenea, numeroşi enoriaşi, primarul comunei Leţcani, Stelian Turcu, precum şi doi parlamentari. Slujba de sfinţire a fost precedată de lucrările Cercului pastoral „Sfântul Evanghelist Matei“, prin săvârşirea Vecerniei cu Litia, dar şi de vernisajul expoziţiei de icoane de la tabăra de pictură ce a avut loc în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului.

 

În cuvântul adresat credincioşilor şi oficialităţilor prezente la slujba de sfinţire, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a remarcat grandoarea şi frumuseţea viitorului lăcaş de cult: „Încercând să sesizez puţin conturul viitoarei biserici şi imaginea ei de ansamblu, am simţit o supleţe şi o linie de arhitectură care va face din această construcţie o capodoperă. Mă bucur că această biserică va primi într-o bună zi contur, iar, datorită înălţimii ei, nu va trece neobservată de credincioşii care vor traversa această localitate şi care poate se vor opri în ea, pentru câteva momente de rugăciune şi de reculegere. Prin ridicarea acestui nou lăcaş de cult, precum şi prin celelalte biserici din zonă, Leţcaniul arată că este o localitate creştină şi un ţinut drepslăvitor“.
Am mai susţinut alocuţiuni parohul din Leţcani II, Gabriel Bortaş Iliuţă, care a făcut un scurt istoric al parohiei şi a mulţumit tuturor celor prezenţi şi primarului localităţii, Stelian Turcu, care l-a asigurat pe părintele paroh de tot sprijinul său în ridicarea viitorului lăcaş de cult.
La final, copiii participanţi la Cercul de pictură al parohiei Leţcani II au fost premiaţi.
Conform celor spuse de pr. Gabriel Bortaş Iliuţă, parohia „Înălţarea Domnului“ – Leţcani II a fost înfiinţată la data de 1 martie 2011, iar din luna august a aceluiaşi an a început a se susţine aici o bogată activitate administrativă, catehetică şi culturală, reuşindu-se astfel ca, din luna septembrie 2012, să fie iniţiate lucrările de amenajare a locului unde s-a desfăşurat slujba punerii pietrei de temelie a bisericii parohiale.
Lucrările de până la turnarea radierului au fost finanţate, prin iniţiativa primarului Stelian Turcu, de la bugetul comunei Leţcani, prin sprijinul colonelului Emil-Teofil Bălteanu, ca fiu al satului, şi prin aportul comunităţii de credincioşi, care vor suporta plata manoperei către firma executantă a lucrării.
Locul unde se va construi biserica este situat în centrul comunei Leţcani, la şoseaua europeană E583, ce leagă oraşul Iaşi de Tg. Frumos, între Parcul central Leţcani şi Primăria Leţcani.
sursa: ZiarulLumina.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *